Consultatie zorgaanbieders over de wijze van indexeren van de tarieven Jeugd en Wmo Regio Midden-Holland

26 januari 2021

Inleiding

Het projectteam Tarief heeft zich naast de herijking van de tarieven ook gebogen over de huidige wijze van indexeren. Aanbieders geven aan dat de huidige indexatie niet aansluit op de ontwikkeling van de kostprijzen. De huidige wijze van indexeren zou geen recht doen aan de forse loonstijgingen binnen diverse cao’s. Jurisprudentie in een HbH casus heeft in 2020 aangescherpt waar gemeenten rekening mee moeten houden bij het indexeren; nl met de stijging van de CAO die betrekking heeft op HbH.

Hoe doen we het nu?

In de overeenkomsten Jeugdhulp en Wmo is afgesproken dat we voor de indexatie uitgaan van de loonontwikkeling in ‘sector Q’ en voor de prijsontwikkeling van de cpi. Voor ambulante diensten worden deze indexen in de verhouding 90% – 10% toegepast en voor diensten die op locatie van de aanbieder plaats vinden in de verhouding 50% – 50%.

Bij de inkoop van jeugd en Wmo in 2017 zijn de tarieven bepaald, daarna is conform bovengenoemde systematiek geïndexeerd. Eind 2020 zijn de tarieven 2021 voor een groot aantal diensten herijkt. Het overige deel van de diensten is geïndexeerd conform de huidige systematiek.

Aanpassing nodig? 

Kijkend naar de Amvb en jurisprudentie is het van belang om aan te sluiten bij kostenontwikkelingen in lonen en prijzen. Voor de loonontwikkeling zouden we dan aan moeten sluiten op van toepassing zijnde cao’s in plaats van het gebruik van de CBS index sector Q.

De CPI voldoet ons inziens nog steeds aan de wettelijke vereisten en wordt behouden.

Dit geldt naar onze mening ook voor de verhouding tussen de loon- en prijsontwikkeling 90-10 (ambulante diensten) en 50-50 (locatiegebonden diensten).

Berekening 

We waren benieuwd wat het effect zou zijn als we de afgelopen jaren op basis van cao stijging zouden hebben geïndexeerd in plaats van de CBS index sector Q.

We zien in onderstaande tabellen dat het gemiddelde CBS indexcijfer sector Q 2,34 % is, terwijl het gemiddelde van de cao ontwikkelingen tussen de 2,13% en 2,66% ligt.

Tabel 1             Historische ontwikkeling index CBS sector Q

2018 2019 2020 Gemiddeld per jaar 2018 – 2020
Sector Q 1,50% 2,50% 3,03% 2,34%

Tabel 2             Cao-ontwikkelingen in de van toepassing zijnde cao’s regio Midden-Holland

2019 2020 2021 Gemiddeld per jaar 2019 – 2021
VVT 0% 3,5% 2,9% 2,13%
GGZ 3% 2,9% 2,1% 2,66%
Jeugdzorg 0% 4% NNB 2,00%
Gehandicaptenzorg 0,5% 3,4% 3,1% 2,33%
Sociaal Werk 3,25% 3,25% 0% 2,17%

Constatering

Het projectteam constateert dat de ontwikkeling van de CBS index sector Q en de cao ontwikkelingen elkaar niet veel ontlopen, gemiddeld genomen over een periode van 3 jaar. Dit is op basis van de nu bekende informatie bij ons, de uitkomsten van een nieuwe cao jeugdzorg zijn nog niet bekend.

Het roept bij ons de vraag op waarom we onze huidige wijze van indexeren zouden aanpassen. Ook in het licht van het feit dat aanpassing op basis van cao’s allerlei uitvoeringsissues met zich mee brengen terwijl de uitkomst niet leidt tot grote verschillen. 

Hoe nu verder?

Wij willen graag de reactie van zorgaanbieders horen op bovenstaande. U wordt verzocht te reageren  voor maandag 8 februari a.s. op nsdmh@gouda.nl. Latere reacties worden niet meer meegenomen in de beoordeling.

Op basis van de ontvangen reacties zullen wij de vervolgstappen bepalen. Een sessie met een groep geselecteerde zorgaanbieders in de week van 15 februari behoort tot de mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

Het projectteam Tarief namens de RDS


Contact Webarchief, Disclaimer, Privacyverklaring             Naar het begin van de pagina

// (function($){ $(window).scroll(function() { if ($(this).scrollTop() > 600) { $('#toTop:hidden').stop(true, true).fadeIn(); } else { $('#toTop').stop(true, true).fadeOut(); } }); })(jQuery); // ]]>