-
Sluiting toetreding van nieuwe zorgaanbieders
29 maart 2022
Er zijn tal van redenen om toetreding van nieuwe zorgaanbieders voor alle producten te sluiten.
- Er zijn momenteel 229 aanbieders gecontracteerd voor Jeugd, Wmo en Beschermd Wonen. Circa 50 zorgaanbieders verzorgt 80% van de totale omzet.
- De afgelopen jaren was elk jaar een substantieel deel van de (kleinere) zorgaanbieders zelfs geheel verstoken van omzet in onze regio.
- Het aantal aanbieders loopt te hoog op en het zorgaanbod raakt te versplinterd om adequaat contractmanagement te voeren en om de aanbieders goed te kunnen monitoren.
- De keuzevrijheid voor inwoners zal niet in het geding komen aangezien er ruim voldoende aanbod beschikbaar is.
Uitzonderingen mogelijk maken
Bij het eerder dichtzetten van de producten voor begeleiding werd gemeld dat er voor bepaalde producten nog vraag is zoals logeren en dagbesteding. Hoewel het aanbod ondertussen deels is uitgebreid, geldt voor zowel deze producten als enkele andere producten (b.v. gezinshuizen) dat het aanbod in beperkte mate uitgebreid zou kunnen worden.
Voor aanbieders die diensten specifiek leveren voor bepaalde doelgroepen en groepen met een bepaalde cultuur of religie, moet toegang in principe ook wel mogelijk blijven.
Daarbij is het van belang de ontwikkelingen aan de vraagkant te monitoren. Zodra gesignaleerd wordt dat de wachttijden aanzienlijk toenemen kan beleid worden heroverwogen.
Het besluit is daarom om ingaande 1 april 2022 toetreding alleen mogelijk te maken in die gevallen dat aanbieders een evidente meerwaarde voor het zorglandschap leveren. Om te bepalen of daar bij uw dienstverlening sprake van is, vragen we u om als eerste stap te mailen voor welke producten, voor welke doelgroep en op welke locatie u diensten wil verlenen. U kunt dit mailen naar nsdmh@gouda.nl.
Team RWO (Regionale Werkorganisatie Sociaal Domein)
De afdeling Regionale Werkorganisatie Sociaal Domein (RWO) van de gemeente Gouda contracteert zorg en ondersteuning voor de regio Midden-Holland. Dat doet zij voor de diensten Jeugdhulp, Wmo en Beschermd Wonen. De afdeling RWO sluit contracten met professionele dienstverleners via het zogenaamde open house model. (voorheen Bestuurlijk Aanbesteden genoemd). Dit houdt in dat zorgaanbieders die voldoen aan de inschrijvingsvereisten een overeenkomst kunnen sluiten met de regio. Daarmee wordt de nieuwe zorgaanbieder onderdeel van het Netwerk Sociaal Domein Midden-Holland (NSDMH). Klik hier voor meer informatie over de werkwijze.
De diensten waar u zich voor aan kunt melden, vindt u samen met de voorwaarden en tarieven in het document Omschrijving diensten.
Bij uw inschrijving kiest u, uit de beschikbare diensten, voor welke diensten u zich wilt inschrijven. Automatisch wordt aangegeven of voor de betreffende dienst specifieke voorwaarden van toepassing zijn. Bij een aantal diensten gelden namelijk specifieke voorwaarden waaraan u moet voldoen om deze zorg te mogen leveren.
Om diensten te kunnen leveren dient u drie overeenkomsten te sluiten:
- De Basisovereenkomst(en) Wmo, Jeugdhulp en/of Beschermd Wonen (met de spelregels binnen het netwerk van Dienstverleners en Gemeenten). In verband met de verlenging van de Basisovereenkomst is een addendum toegevoegd. Bijlage 4 Basisovereenkomst.
- De Deelovereenkomst(en) Begeleiding, Hulp bij Huishouden, Jeugdhulp en/of Beschermd Wonen met de spelregels voor bepaalde typen diensten.
- De individuele bijlage II Jeugdhulp, Bijlage II Begeleiding, Bijlage II Hulp bij Huishouden en Bijlage II Beschermd Wonen met de door u te leveren diensten en specifieke spelregels.
Looptijd overeenkomsten
De basisovereenkomsten lopen tot en met 31 december 2024.
De deelovereenkomsten lopen tot en met 31 december 2022. De deelovereenkomsten kunnen optioneel 2 x 2 jaar worden verlengd, respectievelijk tot en met 31 december 2022 en 31 december 2024.
Aanmelding
LET OP: wij raden u aan om vóór aanmelding bovenstaande documenten vooraf zorgvuldig te lezen!
U kunt zich het hele jaar aanmelden als nieuwe aanbieder om diensten Wmo, Jeugdhulp en/of Beschermd Wonen te leveren. (zie bovengenoemde diensten). De beoordeling van uw aanmelding duurt maximaal 3 maanden. Voor een tijdige beoordeling dient u alle benodigde documenten correct in te dienen.
Wilt u zich als nieuwe aanbieder aanmelden?
Graag ontvangen wij dan via nsdmh@gouda.nl de volgende documenten van u:
- Een ingevuld intekenformulier;
- Voor zover van toepassing de specifieke voorwaarden. Als er specifieke voorwaarden van toepassing zijn (zie checklist), ondertekent u dan de verklaring(en) specifieke voorwaarden die voor u van toepassing is/zijn en stuur deze mee met het intekenformulier;
- Een ingevulde en ondertekende Eigen Verklaring Jeugd, Wmo en/of Beschermd Wonen;
- Een geldig gewaarmerkt uittreksel van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan 6 maanden. Een geldig gewaarmerkt uittreksel is gewaarmerkt door de Kamer van Koophandel en voorzien van hun digitale handtekening. Digitaal doorsturen mag. Een geprinte versie ervan of een internetuittreksel is niet rechtsgeldig.
De RDS behoudt zich het recht voor nog aanvullende informatie op te vragen.
Beoordeling
Indien de beoordeling tot een positieve uitkomst leidt biedt de RWO u een Basisovereenkomst, Deelovereenkomst en een Bijlage II ter ondertekening aan. Na wederzijdse correcte ondertekening van alle documenten komt u in aanmerking voor de toewijzing van diensten Wmo of Jeugdhulp in de regio.
Na contractering
Na de contracteringsfase worden uw diensten opgenomen in de ZorgkeuzeModule. Deze module geeft inzicht in alle diensten die in de regio worden aangeboden en hiermee is het voor inwoners en consulenten makkelijker om de juiste zorgaanbieder te kiezen. Beschermd wonen verloopt via een ander proces, namelijk via een plaatsingscomissie.
Administratieve afhandeling
Dit vindt in regio Midden-Holland lokaal plaats. Alle informatie, inclusief werkprocessen, kunt u vinden in het document “Samenwerking in de uitvoering voor Jeugd en Wmo in regio M-H” en SAP